Skriven između planinskih lanaca Čabulje i Čvrsnice: Kanjon Drežanke skriva nevjerovatnu ljepotu

Kanjon rijeke Drežanke nalazi se u parku prirode Blidinje, pružajući se između visokih planinskih lanaca Čabulje, s južne strane, i Čvrsnice, sa sjeverne strane. Zbog potpuno sačuvane čistoće vode i nedirnutih prekrasnih krajolika kroz koje protječe, rijeka Drežanka, jednostavno, ostavlja bez daha.

Malo je onih koji na pola puta između Jablanice i Mostara skrenu desno i uđu u bajkoviti prostor kanjona, prema selima Gornja i Donja Drežnica. Tako je blizu magistralnog puta Sarajevo – Mostar, a opet tako daleko i skriven da izazove divljenje i iznenađenje svima koji se nađu u njemu.

 

Veliki Movran

One koji prvi put dođu, osim nestvarne ljepote rijeke i njenih planina, iznenadit će i veličina ovog prostora. Očekujete jedno ili dva sela, a ugledat ćete veliki prostor koji možete danima istraživati i koji vas sigurno neće ostataviti ravnodušnim.

Sve od izvora do ušća tu rijeku krase prirodni virovi, vodopadi, nebesko plavetnilo, rijetko viđena čistoća vode, zelenilo te obilje pastrmke i drugih vrsta riba. Doći na ribarenje u Drežnicu poseban je doživljaj i za profesionalne ribare, ali i one amatere koji osim za držanje štapa za pecanje vrijeme krate gledanjem prekrasnih planinskih vrhova.

Kanjon Drežanke idealan je za vikend izlete, uživanje u netaknutoj prirodi, potragu za fotografskim kadrom koji niko ranije nije uhvatio ili samo šetnje u tišini. Potrebno vam je samo malo lijepog vremena i kilometri pod vašim nogama će se samo nizati jer nećete moći stati misleći da ispred vas priroda čini neko čudo koje ne smijete propustiti.

Negdje na pola puta između Donje i Gornje Drežnice mjesto je gdje se ponekad ukaže Veliki Movran, čija visina doseže 400 metara i jedan od najvećih vodopada u Evropi. U dane kad Hercegovinom dominira lijepo vrijeme na njega možete zaboraviti jer se pojavljuje samo poslije velikih kiša.

Samo u BiH ovakva prostranstva mogu ostati neotkrivena i tajnovita. Bilo gdje drugo, kanjon Drežanke bio bi nezaobilazna razglednica i odredište hiljada turista. Drežanka ima dosta pritoka, od kojih su najznačajnije Laloša, Ješevac, Meomača, Gračanica, Ledenica, Tisno i Ždilac.

Od brojnih prirodnih izvora posebno se ističu Balin vir, Mujića vir, Stupina, mali i veliki Zelenak i Crna stupina. Stupina u Dragi je poznato kupalište gdje su se održavali skokovi kao pripremno takmičenje za skokove sa Starog mosta u Mostaru, dok kupalište Crna stupina u Striževu je za ljubitelje netaknute prirode. A tako se zove jer sunce ne dopire do vode pa ona izgleda crna.

Muzej na otvorenom

Posebno se ističe kupalište u Donjem selu kod brane koje raspolaže lijepom plažom, restoranom, parkiralištem za automobile, i s mnogo prostora za odmor i opuštanje u hladovini uz samu rijeku.

Sa svim svojim vidljivim slojevima stijena, kako na dnu tako i na vrhu te iznad njega, kanjon Drežanke predstavlja pravi paleontološki muzej na otvorenom – gdje je moguće pronaći fosile iz geološke prošlosti u rasponu od čak 200 miliona godina i to iz perioda trijasa, jure, krede pa sve do gornjeg eocena. On nesumnjivo predstavlja jedan od najdubljih pravih kanjona u Evropi, ali i svijetu.

Na svima se mogu doživjeti jedinstveni i neponovljivi prizori koji dočaravaju svu ljepotu i raskoš te hercegovačke ljepotice i posjetitelje naprosto primoravaju da opet dođu i da se dive netaknutoj prirodi kakva se rijetko može vidjeti. Ovo je, jednostavno, jedno od onih mjesta koje kada upoznate bit će vam žao što je ranije niste otkrili.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.