Od 2014. BiH napustilo 500.000 ljudi, u prvih šest mjeseci ove godine još 85.000

Banjalučki demograf Aleksandar Čavić kaže da je samo u posljednje dvije godine prirodni priraštaj u BiH bio manji za skoro 27.000 ljudi, jer ih je toliko više umrlo nego što se rodilo

Uprkos problemima sa zatvaranjem granica većine evropskih zemalja, ali i razvijenih zemalja svijeta, građani Bosne i Hercegovine i dalje u velikom broju odlaze iz zemlje, i to vjerovatno zauvijek.

 

Samo u prvoj polovini ove godine, prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, državu je napustilo 85.000 osoba.

Oni su se pridružili i brojnim građanima koji su otišli prije izbijanja pandemije korona virusa, piše Inforadar.

Prema podacima ankete o radnoj snazi koju objavljuje Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, državu je napustilo više od pola miliona osoba u šest godina prije pojave pandemije korona virusa, a čak 46% tih osoba mlađe je od 35 godina.

Za većinu su i dalje Njemačka i Austrija „obećane zemlje“, što je jedan od razloga naglog rasta popularnosti učenja njemačkoj jezika.

SVI POPULACIONI PARAMETRI NEGATIVNI

Uprkos poslu koji je imao u javnoj upravi, Ivan V., 38-godišnjak iz Banjaluke, fakultetski obrazovan, prije tri godine s porodicom je otišao u Njemačku raditi građevinske poslove.

„U Njemačkoj nije lako, jer mnogo se više radi. Ali, najvažnije je što te niko ne opterećuje glupom politikom jer je sve uređeno. Žena i ja radimo, i od plata  možemo živjeti i plaćati trosoban stan i jaslice za dijete. Tamo imam sigurnost za sebe i porodicu i za sada nemamo namjeru da se vraćamo, a ovdje dođemo samo na godišnji odmor“, kaže Ivan.

Osim zaposlenja i mnogo boljih plata, kao glavni razlog oni koji su otišli navode stalnu političku nestabilnost i to što ne vide perspektivu u svojoj zemlji. Međutim, za razliku od ekonomskih migracija u bivšoj državi SFRJ, kada su samo pojedini članovi odlazili a porodica ostajala, sada se iseljavaju cijele porodice. To pokazuju i statistički podaci.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u školskoj 2019/2020. godini u BiH u 1.785 osnovnih škola upisano je 273.795 učenika, što je manje za 6.223 učenika, ili za 2,2 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.