5 slikovitih i posebnih vodopada u BiH koje vrijedi posjetiti što prije

Bezbroj puta do sad uvjerili smo se da Bosna I Hercegovina obiluje zaista prekrasnom prirodom, čistim šumama, rijekama, jezerima, planinama, ali i vodopadima koji svojim atraktivnim izgledom zovu da ih upoznamo.

Na sve četiri strane svijeta, unutar granica BiH, bilo gdje da krenemo naići ćemo na neku prirodnu znamenitost koja je vrijedna svake preporuke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aida Đapo Muharemović (@iddavanmunster)

Kroz našu živopisnu rubriku o putovanjima već ranije smo pisali o bh. vodopadima koji su nas očarali svojim izgledom i naveli da ih posjetimo. Vodopad Kravica kod Ljubuškog kao i skriveni vodopad na rijeci Ilomskoj podno Vlašića osvojili su i vaše simpatije, stoga vam u nastavku otkrivamo još nekoliko vodopada koji zaslužuju da ih posjetite.

Naravno, #staytuned jer vam u sklopu naše rubrike Putovanja donosimo još mnoštvo preporuka.

VODOPAD ŽUKOVICA

U gustoj šumi u blizini Posušja, u Posuškom Zagorju (zaseok Vira) smjestio se tajnoviti vodopad Žukovica koji impresionira svojom ljepotom i netaknutom prirodom, a “probijanje” kroz šumu vrijedi svakog truda. Uz vodopad se nalazi i zanimljiva Žukovačka pećina koju su istraživali brojni arheolozi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Denis Leko Photography (@lekography)

 

Po dolasku na ovu netaknutu destinaciju dočekati će vas hladna, izvorska voda i zvuk prirode, stoga ju upišite na #mustsee lokaciju koju ćete posjetiti ovog ljeta.

VODOPAD MOVRAN

Veliki Movran s visinom od 584 metra smjestio se kod Gornje Drežnice, 30-ak kilometara sjeverno od Mostara. Ovaj vodopad je sezonskog karaktera i neslužbeno je (kada se pojavi) najviši vodopad u Bosni i Hercegovini.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mladen Topić Photography (@mladentopicphotography)

 

Zanimljivo je da ga ne možemo vidjeti uvijek nego samo u periodu otapanja snijega i obilnih padavina. Čak je moguće da se pojavi samo jedanput u cijeloj sezoni traje samo nekoliko sati. Upravo zbog te neobičnosti, vodopad Movran je svakako vrijedan spomena.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sarafanje (@sarafanje)

 

VODOPAD BLIHA

Ovaj vodopad visine 50 metara poznat i kao Blihin skok, nalazi se 14 kilometara od Sanskog Mosta. Odlična destinacija za turiste i izletnike koji uz posjetu ovom prirodnom fenomenu mogu uživati i u ostalim aktivnostima koje nudi ovo područje, poput planinarenja i jahanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Outdoor Bosnia | Dobrodošli (@outdoorbosnia)

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.